maandag 7 juni 2010

Vrijdag 28 mei opende het Grand Theatre haar nieuwe foyer dat ingericht is met 100% duurzame materialen en uitgaat van het Cradle2Cradle principe.

Vrijdag 28 mei opende het Grand Theatre haar nieuwe foyer dat ingericht is met 100% duurzame materialen en uitgaat van het Cradle2Cradle principe. Een bar van hennep, de muren geverfd met verf op kalkbasis, stoelen van inlands hout bekleed met vilt (van 100% wol), een tafel met bladen van o.a. gras, leisteen, perenhout en kireiboard. Daar wordt nog een vertikale tuin achter de bar aan toegevoegd. Puur natuur in het Grand Theatre!

De grote verandering zit hem niet alleen in de styling van de foyer. Het
achterliggende principe; de keuze voor een duurzame inrichting in een publieke ruimte is waar het verschil wordt gemaakt: want Duurzaam Design moet alledaags zijn: tastbaar en bereikbaar voor iedereen! In alle aspecten van de inrichting is gezocht naar de meest verantwoorde werkwijze. In het ontwerp is gekozen voor duurzame verf en natuurproducten en is de herkomst van het hout kritisch bekeken.

Zo is Kireiboard is een mooi ECO product: het is gemaakt van sojastengels. Dit is weer landbouwafval wat wordt verwerkt tot Kireiboard met formaldehyde vrije verlijming op waterbasis. Perenhout is duurzaam omdat het een lokale houtsoort is en natuurlijk verkregen.

De foyer werd feestelijk geopend met een speciaal programma over Cradle2Cradle in design. Romke Hoogstra – directeur van het duurzaamheidscentrum Groningen sprak over duurzame projecten in de stad en de rol van het centrum voor bedrijven en publiek om duurzame ambities waar te maken. Diana den Held - strategisch adviseur van Michael Braungart - legde het publiek haarfijn de principes uit van Cradle2Cradle.
Cradle2Cradle is meer dan recycling: het gaat over het gebruik van materialen die weer als grondstof kunnen dienen voor andere producten. Dit principe vormde de inspiratie voor het ontwerp van de nieuwe duurzame foyer van het Grand Theatre!

Om alle opgedane kennis te delen wordt er een infoboekje ontwikkeld voor het Voortgezet Onderwijs en het publiek van het Grand Theatre.

Het project is een initiatief van Studio Gruin en ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met het Grand Theatre. Gruin is een Gronings samenwerkingsverband van drie zelfstandige ondernemers dat zich richt op de promotie van duurzaam design. Duurzaam design is een mooie en tastbare manier om duurzaam ondernemen in je bedrijf of organisatie inhoud te geven. Het project is tot stand gekomen dankzij de gemeente Groningen, VSB Fonds, JM Fonds en is gesponsord door Schildersbedrijf de Vries en Maikel Natuurvoeding.

Informatie of vragen, mail: info@gruin.nlTangram tafel:
Romke Hoogstra:

Diana den Held:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten